Trawa Cytrynowa występuje w naturalnych warunkach w krajach nad zwrotnikowych, jest rośliną o długich ostrych liściach.
Częścią jadalną Trawy Cytrynowej są łodygi wykorzystywane zarówno w medycynie naturalnej. Delikatny kwaskowaty zapach sprawia, że jest składnikiem wielu herbat.
Aromaty zawarte w liściach i łodygach czynią z trawy cytrynowej cenny surowiec kulinarny oraz kosmetyczny.
Smak mają świeży, mocno cytrynowy z domieszką imbiru, pasujący zarówno do orzeźwiających, letnich napojów, jak i do świeżo parzonej herbaty.
Trawa cytrynowa pasuje do zup, rosołów, dań typu curry, kurczaka i owoców morza. Często na styl tajski i indyjski miesza się ją z chili i mlekiem kokosowym. Bardzo chętnie aromatyzuje się nią orientalne sosy i pasty.
Dodana do potraw i napojów trawa cytrynowa może orzeźwiać lub rozgrzewać, w zależności od tego jak jej użyjemy. Każdemu daniu nada aromat cytryny, ale już nie jej smak.
Ważne informacje:
Przyszłym mamom raczej odradza się picie naparów z tego zioła, ponieważ zbyt duża dawka może być szkodliwa i zwiększyć ryzyko poronienia, przedwczesnego porodu, czy niskiej wagi u dziecka.