Sumak należy do grupy przypraw orientalnych, a niektóre odmiany sumaku można znaleźć w regionach Ameryki Północnej. To przyprawa o charakterystycznym smaku, która pochodzi z terenu basenu Morza Śródziemnego. Głównie pojawia się na Sycylii oraz w Południowych Włoszech. Możemy ją także znaleźć na Bliskim Wschodzie, zwłaszcza w Iranie.
Do uzyskania tej wyjątkowej przyprawy, niezbędne jest zebranie rosnących dziko jagód. Sumak przyprawa mielony jest uzyskiwany z suszonych owoców tej rośliny, a to co go wyróżnia to charakterystyczny mocny zapach i cierpki, kwaśny i lekko owocowy posmak, który nadaje potrawom wyrazistości. Zdecydowanie warto go wprowadzić do swojej kuchni.
Zastosowanie:
Przyprawa znajduje zastosowanie w kuchni orientalnej, libańskiej oraz ormiańskiej. Często używa się jej zamiast cytryny, ponieważ posiada charakterystyczny kwaskowy smak. Jest niezastąpionym składnikiem kuchni arabskiej.
W kuchni sumak przyprawa mielony można zastosować do potraw grillowanych, do stworzenia aromatycznej marynaty, do sałatek, gulaszu z kurczaka oraz zapiekanek. Jest odpowiedni do przyprawiania ryb, drobiu oraz innych mięs. Wykorzystuje się go także w garbarstwie.
Sposób użycia:
Dzięki swojej zmielonej formie jest bardzo łatwy w użyciu. Wystarczy posypać nim odpowiednią potrawę, którą się właśnie przyrządza. Dobrym pomysłem jest użycie go podczas gotowania albo smażenia. Działanie wysokiej temperatury sprawi, że przeniknie do innych składników i idealnie się ze sobą skomponują. Dzięki temu danie zyska wyrazistego smaku, który zachwyci dosłownie każdego.
Można się też zdecydować na samodzielne stworzenie sosu do kebabu dzięki wymieszaniu sumaka z jogurtem naturalnym. Co więcej, przyprawa ta jest idealnym ozdobnym dodatkiem. Posiada intensywny kolor, który barwi posiłek albo przyozdabia talerz przez co przyciąga uwagę i wzmaga apetyt.