Sok NFC z granatu jest uzyskany z bezpośredniego tłoczenia owoców. NFC (Not From Concentrat) to międzynarodowy skrót gwarantujący jakość oraz to, że sok nie jest odtwarzany z koncentratu.
Sok z granatu swoje właściwości zawdzięcza bardzo wartościowemu składowi. Duża koncentracja polifenoli zapewnia szereg korzyści dla zdrowia człowieka. Polifenole działają antyoksydacyjnie i przeciwzapalnie.
Sok z granatów zawiera przyswajalne polifenole, które należą do przeciwutleniaczy. Są w nim obecne również duże ilości węglowodanów, a także witamin C, E oraz B5. To też źródło potasu, magnezu, fosforu, kwasu askorbinowego oraz garbników.
Poprawiają przepływ krwi, redukują złogi i zwapnienia, obniżają ciśnienie krwi oraz pomagają utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu. Granaty ze względu na swoje dobroczynne właściwości, czyli zawartość kwasu cytrynowego i taniny, łagodzą problemy trawienne, działają antybakteryjnie i regulują poziom cukru we krwi.
Wartość odżywcza | w 100 ml |
Wartość energetyczna | 228 kJ / 54 kcal |
Tłuszcz | 0 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0 g |
Węglowodany | 13,1 g |
w tym cukry | 12,6 g |
Błonnik | 0,1 g |
Białko | 0,15 g |
Sól | 0 g |
Sposób przechowywania:
Po otwarciu przechowywać w lodówce, nie dłużej niż 7 dni. Przed użyciem wstrząsnąć.
Smak, aromat i barwa mogą się różnić w zależności od odmian, nasłonecznienia i nawodnienia owoców w danej partii. Osad jest zjawiskiem naturalnym, wstrząsnąć przed spożyciem. Charakteryzuje się naturalnie kwaśnym, lekko cierpkim smakiem Zawiera naturalnie występujące cukry. Sok poddany procesowi pasteryzacji w niskich temperaturach, co przedłuża jego trwałość i pozwala na zachowanie naturalnych właściwości.