Smalec gęsi od stuleci znany jest ze swoich niezwykłych właściwości. Jest źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, nie zawiera konserwantów. Smalec ten pozyskiwany jest z tłuszczu gęsi, która ma dostęp do wolnego wybiegu na świeżym powietrzu.
Odznacza się kremową i jedwabistą konsystencją, jest bezzapachowy i posiada delikatny smak.
Ze względu na odporność na wysokie temperatury świetnie sprawdza się w gastronomii, a półpłynna forma ułatwia dozowanie oraz oszczędza czas rozgrzewania tłuszczu.
Potrawy z dodatkiem tego produktu wykazują wspaniały aromat, uzyskują złocistą barwę i chrupiącą skórkę.
Polecany do smażenia potraw i przekąsek serwowanych na zimno i na gorąco, takich jak: ryby, owoce morza, mięsa, drób, warzywa. Duszenie, nacieranie mięsa, drobiu przed pieczeniem czy smażeniem, dodatek do kruchych ciast to tylko kilka z licznych zastosowań.
Składniki: topiony tłuszcz gęsi 100%
Sposób przechowywania:
Przechowywać w temperaturze pokojowej. Po otwarciu przechowywać w lodówce. Chronić przed światłem.
Wartości odżywcze w 100g
Wartość energetyczna: 3690 kJ/898kcal
Tłuszcz: 100 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 26 g
Węglowodany: 0 g
w tym cukry: 0 g
Białko: 0 g
Sól: 0 g