Ostropest plamisty (Silybum marianum) to roślina z rodziny astrowatych, pochodząca z basenu Morza Śródziemnego. W Polsce rośnie przede wszystkim jako roślina uprawna, rzadziej w formie dzikiej. Ostropest plamisty przypomina nieco oset. Dorasta do wysokości nawet dwóch metrów. Ostropest jest znany ze swoich właściwości prozdrowotnych, zwłaszcza związków zawartych w nasionach, takich jak sylimaryna. Jest ona złożoną mieszaniną zawierającą szereg strukturalnie powiązanych flawonolignanów, flawonoid, taksyfolinę, a także inne składniki.
Zastosowanie:
Wspomaganie funkcjonowania wątroby - ostropest jest powszechnie stosowany jako naturalny środek zapobiegający uszkodzeniom wątroby związanym z nadużywaniem alkoholu, leków i toksyn.
Ochrona przed szkodliwym działaniem wolnych rodników - ostropest zawiera silne przeciwutleniacze, które zapobiegają uszkodzeniom komórek organizmu i wpływają na poprawę ogólnego stanu zdrowia.
Poprawa trawienia - ostropest wspomaga trawienie i reguluje funkcje wątroby, co korzystnie wpływa na pracę całego układu pokarmowego.
Poprawa funkcji układu odpornościowego - ostropest wzmacnia układ odpornościowy poprzez stymulację produkcji przeciwciał i innych czynników obrony organizmu.
Poprawa stanu skóry - ostropest może pomóc w leczeniu chorób skóry, takich jak łuszczyca, trądzik i egzema.
Regulacja poziomu cukru we krwi - ostropest może pomóc w regulacji poziomu cukru we krwi, co jest korzystne dla osób z cukrzycą.
Redukcja poziomu cholesterolu - ostropest może pomóc w obniżeniu poziomu cholesterolu we krwi, co jest korzystne dla osób z chorobami serca.
Sposób użycia:
Ostropest plamisty można dodawać niemal do wszystkiego. Można nim posypać kanapki, dodawać do mąki, z której jest wypiekany chleb. Świetnie komponuje się też z posiłkami mlecznymi, sałatkami z warzyw, zupami i sosami. Sprawdzi się również jako składnik ciasta na naleśniki lub gofry – nada im ciekawego smaku, z lekkim, orzechowym posmakiem. Z całych nasion ostropestu można przygotować substytuty kawy. Zalecana ilość to 1-2 łyżeczki dziennie.
Można także przygotować napar z suszonych nasion, który spożywa się trzy razy dziennie przed posiłkiem.
Składniki:
100% ziarna ostropestu plamistego (Silybum marianum)
Wartości odżywcze w 100g:
Wartość energetyczna | 1657 kJ/402 kcal |
Tłuszcz | 34 g |
Kwasy tłuszczowe nasycone Kwasy tłuszczowe jednonasycone Kwasy tłuszczowe wielonasycone |
4,8 g 6,8 g 15 g |
Węglowodany | 1,5 g |
Cukry | 1,1 g |
Błonnik | 41 g |
Białko | 20 g |
Sól | 0,02 g |