Ostropest plamisty mielony 250 g

Ceny
Ceny widoczne po zalogowaniu. ZALOGUJ SIĘ
Stan:
Oznaczenia
Kod EAN
5902273242543
Symbol
2352
Opis

Ostropest plamisty (Silybum marianum) to roślina z rodziny astrowatych, pochodząca z basenu Morza Śródziemnego. W Polsce rośnie przede wszystkim jako roślina uprawna, rzadziej w formie dzikiej. Ostropest plamisty przypomina nieco oset. Dorasta do wysokości nawet dwóch metrów. Ostropest jest znany ze swoich właściwości prozdrowotnych, zwłaszcza związków zawartych w nasionach, takich jak sylimaryna. Jest ona złożoną  mieszaniną zawierającą szereg strukturalnie powiązanych flawonolignanów, flawonoid, taksyfolinę, a także inne składniki.

Zastosowanie:
Wspomaganie funkcjonowania wątroby - ostropest jest powszechnie stosowany jako naturalny środek zapobiegający uszkodzeniom wątroby związanym z nadużywaniem alkoholu, leków i toksyn.
Ochrona przed szkodliwym działaniem wolnych rodników - ostropest zawiera silne przeciwutleniacze, które zapobiegają uszkodzeniom komórek organizmu i wpływają na poprawę ogólnego stanu zdrowia.
Poprawa trawienia - ostropest wspomaga trawienie i reguluje funkcje wątroby, co korzystnie wpływa na pracę całego układu pokarmowego.
Poprawa funkcji układu odpornościowego - ostropest wzmacnia układ odpornościowy poprzez stymulację produkcji przeciwciał i innych czynników obrony organizmu.
Poprawa stanu skóry - ostropest może pomóc w leczeniu chorób skóry, takich jak łuszczyca, trądzik i egzema.
Regulacja poziomu cukru we krwi - ostropest może pomóc w regulacji poziomu cukru we krwi, co jest korzystne dla osób z cukrzycą.
Redukcja poziomu cholesterolu - ostropest może pomóc w obniżeniu poziomu cholesterolu we krwi, co jest korzystne dla osób z chorobami serca.

Sposób użycia:
Ostropest plamisty można dodawać niemal do wszystkiego. Można nim posypać kanapki, dodawać do mąki, z której jest wypiekany chleb. Świetnie komponuje się też z posiłkami mlecznymi, sałatkami z warzyw, zupami i sosami. Sprawdzi się również jako składnik ciasta na naleśniki lub gofry – nada im ciekawego smaku, z lekkim, orzechowym posmakiem. Z całych nasion ostropestu można przygotować substytuty kawy. Zalecana ilość to 1-2 łyżeczki dziennie.
Można także przygotować napar z suszonych nasion, który spożywa się trzy razy dziennie przed posiłkiem.

Składniki:
100% ziarna ostropestu plamistego (Silybum marianum)

Wartości odżywcze w 100g:

Wartość energetyczna 1657 kJ/402 kcal
Tłuszcz 34 g
Kwasy tłuszczowe nasycone
Kwasy tłuszczowe jednonasycone
Kwasy tłuszczowe wielonasycone
4,8 g
6,8 g
15 g
Węglowodany 1,5 g
Cukry 1,1 g
Błonnik 41 g
Białko 20 g
Sól 0,02 g

*Referencyjna wartość do spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (2000 kcal/8400 kJ).

Sposób przechowywania:
Ostropest należy przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu. Chronić przed bezpośrednim działaniem promieni słonecznych i wilgoci. Przechowywać w sposób niedostępny dla małych dzieci.

Dodatkowe informacje
Produkt może zawierać sezam, różne orzechy oraz zboża zawierające gluten.
Dołożyliśmy wszelkich starań, aby powyższe dane były poprawne, jednak nie gwarantujemy, że publikowane informacje nie zawierają błędów, które nie mogą jednak stanowić podstawy do jakichkolwiek roszczeń.
© SolEx B2B