Opis
OSTROPEST MIELONY
Ostropest plamisty (Sylibum marianum) to roślina należąca do rodziny astrowatych. Ostropest spokrewniony jest z rodziną stokrotek i ambrozji. Niektórzy ludzie nazywają go także ostem ostrym i ostem świętym. W Polsce rośnie przede wszystkim jako roślina uprawna
Wartość energetyczna | 1657 kJ/402 kcal |
Tłuszcz | 34 g |
Kwasy tłuszczowe nasycone Kwasy tłuszczowe jednonasycone Kwasy tłuszczowe wielonasycone | 4,8 g 6,8 g 15 g |
Węglowodany | 1,5 g |
Cukry | 1,1 g |
Błonnik | 41 g |
Białko | 20 g |
Sól | 0,02 g |
*Referencyjna wartość do spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (2000 kcal/8400 kJ).
Składniki:
100% mielone ziarna ostropestu plamistego (Silybum marianum).
Sposób użycia:
Ostropest plamisty mielony można dodawać niemal do wszystkiego. Można nim posypać kanapki, dodawać do mąki, z której jest wypiekany chleb. Świetnie komponuje się też z posiłkami mlecznymi, sałatkami z warzyw, zupami i sosami. Sprawdzi się również jako składnik ciasta na naleśniki lub gofry – nada im ciekawego smaku, z lekkim, orzechowym posmakiem.
Zalecana ilość to 1-2 łyżeczki dziennie.
Sposób przechowywania:
Przechowywać w chłodnym i zacienionym miejscu, niedostępnym dla małych dzieci.
Informacja o alergenach:
Produkt może zawierać sezam i różne orzechy.
Dołożyliśmy wszelkich starań, aby powyższe dane były poprawne, jednak nie gwarantujemy, że publikowane informacje nie zawierają błędów, które nie mogą jednak stanowić podstawy do jakichkolwiek roszczeń.