Orzechy włoskie to prawdziwy klasyk wśród bakalii – znane i cenione od pokoleń, na stałe wpisały się w tradycję kulinarną wielu regionów, w tym również Polski. Choć powszechnie spotykane w naszych ogrodach, ich wartość odżywcza i wszechstronność sprawiają, że nie sposób ich przecenić. Dostępne w wygodnej, łuskanej formie – gotowe do spożycia od razu po otwarciu opakowania.
Jądra orzechów włoskich skrywają w sobie mnóstwo wartościowych składników. To bogactwo zdrowych tłuszczów, zwłaszcza kwasów omega-3 i omega-6, które wspierają pracę mózgu, serca i układu nerwowego. Dodatkowo są źródłem fosforu, magnezu, cynku oraz witamin z grupy B, wspomagających koncentrację, pamięć i odporność. Choć kaloryczne, są to kalorie „inteligentne” – wspierające zdrowie, szczególnie u osób aktywnych i dbających o zbilansowaną dietę.
Orzechy włoskie świetnie sprawdzają się jako dodatek do ciast, deserów, owsianki, jogurtu czy musli. Nadają wyjątkowego charakteru również wytrawnym daniom – można je dodać do sałatek, sosów, a nawet domowego pesto. Stanowią też smaczną i pożywną przekąskę między posiłkami – prosto z opakowania.
Dzięki swoim właściwościom, orzechy włoskie wykorzystywane są również w kosmetyce – m.in. w naturalnych peelingach i maseczkach, które odżywiają i wygładzają skórę.
Orzechy włoskie łuskane 100%
W zakładzie pakowane są również: produkty zawierające gluten, orzeszki ziemne, soję, różne orzechy, sezam. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100% wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.