Oliwka europejska (Olea europaea) – wiecznie zielone, niskie drzewo o podługowatych liściach i zielonych lub czarnych owocach, będące jedną z najstarszych uprawianych roślin na świecie. Pochodzi z krajów śródziemnomorskich, ale obecnie spotkać można ją na różnych kontynentach. Oprócz znanych każdemu oliwek i oliwy, cennym surowcem zielarskim są także liście oliwne (Folium Oleae). Ich właściwości prozdrowotne wynikają z obecności polifenoli, z których najważniejsza jest oleuropeina. Roślinę tą uważano za symbol błogosławieństwa i oczyszczenia. Ludność starożytnej Grecji i Rzymu spożywała napary z Folium Oleae w przypadku osłabionej odporności oraz dla wzmocnienia sił witalnych. Zawarte w liściach oliwki liczne związki fenolowe wspierają przede wszystkim prawidłowe funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego. Ponadto pozytywnie wpływają na eliminację niekorzystnych drobnoustrojów z organizmu, a ich działanie antyoksydacyjne sprzyja dłuższemu życiu komórek ciała. Liście oliwki europejskiej są szczególnie zalecane osobom pragnącym wzmocnić swoje serce i naczynia krwionośne oraz zadbać o prawidłowe ciśnienie tętnicze.
Właściwości prozdrowotne:
Wspiera prawidłową pracę układu sercowo-naczyniowego.
Przyczynia się do utrzymania korzystnego ciśnienia tętniczego.
Wspomaga organizm z walce z bakteriami i wirusami.
Składniki:
Liść oliwki europejskiej 100%.
Produkt najwyższej jakości!
Kraj pochodzenia: Maroko.
Zalecany sposób użycia:
0,5 łyżeczki surowca zalać niewielką ilością gorącej wody. Po ostudzeniu wypić razem z osadem. Stosować 2 razy dziennie.
Sposób przechowywania:
Przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci!
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Chronić przed bezpośrednim światłem słonecznym.
Przeciwwskazania:
Nie należy stosować w trakcie ciąży i laktacji.