Olej rzepakowy powstaje z wyselekcjonowanych odmian rzepaku metodą tłoczenia na zimno, dzięki temu posiada delikatny aromat i wyrazisty, lekko ziołowy smak. Można go wykorzystać do krótkiego smażenia, pieczenia oraz sałatek, surówek, sosów, majonezów, dresingów. Olej może posiadać naturalny osad. Olej ten nie zawiera sztucznych barwników ani konserwantów. Wyrazisty, lekko ziołowy smak i aromat nadają nutę niepowtarzalnego smaku przyrządzonym potrawom tj. surówkom, sałatkom, majonezom. Również i potrawy smażone (krótko, na niewielkim ogniu) już nie wymagają dodatkowych przypraw.
Produkcja
Olej produkowany jest w rodzinnej firmie z tradycjami, gdzie od pokoleń produkuje się oleje wykorzystując technologię tłoczenia metodą na zimno. Metoda ta charakteryzuje się tym, że nasiona roślin oleistych o odpowiedniej czystości i dojrzałości, bez podgrzania do wyższej temperatury niż otoczenia, dostają się do mechanicznej tłoczni, gdzie poddawane są łagodnemu procesowi tłoczenia. Dzięki temu wszystkie składniki oleju zachowują naturalne struktury i właściwości biologiczne. Olej zimno tłoczony nie podlega rafinacji (oczyszczaniu), jest jedynie filtrowany, aby usunąć zanieczyszczenia mechaniczne i rozlewany do butelek
Wartości odżywcze w 100g:
Wartość energetyczna | 3700 kJ/900 kcal |
Tłuszcz | 100 g |
Kwasy tłuszczowe nasycone Kwasy tłuszczowe jednonienasycone Kwasy tłuszczowe wielonienasycone | 7,1 g 65,3 g 27,6 g |
Węglowodany | 0 g |
Cukry | 0 g |
Błonnik | 0 g |
Białko | 0 g |
Sól | 0 g |