Opis
Mniszek lekarski (Taraxacum officinale) – roślina pospolicie występująca w Polsce, przez wielu uznawana za trudny do wyplewienia chwast. Przy ziemi tworzy rozetę liściową, z której wyrasta prosta łodyga z żółtym koszyczkiem kwiatowym na szczycie. Od wiosny pojawia się na łąkach, przydrożach i trawnikach w Europie, Azji i Ameryce Północnej. Ta łatwo dostępna roślina zawiera w sobie wiele cennych składników aktywnych. Docenianym surowcem zielarskim jest m.in. korzeń, mający w swoim składzie: laktony seskwiterpenowe, garbniki, związki triterpenowe, inulinę, fitosterole oraz duże ilości składników mineralnych, zwłaszcza potasu. Od wieków mniszek lekarski znajduje wiele zastosowań zarówno w medycynie naturalnej, jak w kuchni. Dawniej sok z łodyg wykorzystywano do łagodzenia zmian skórnych, a świeże liście dodawano do sałatek i zup. Współcześnie mniszek doceniany jest szczególnie za swój dobroczynny wpływ na zdrowie wątroby i pęcherzyka żółciowego. Herbatki z korzenia przyczyniają się do poprawy łaknienia oraz mogą okazać się pomocne po obfitym posiłku.
Właściwości prozdrowotne:
- Wspiera dobrą kondycję wątroby i pęcherzyka żółciowego.
- Stymuluje produkcję żółci.
- Wspomaga prawidłowe trawienie.
Składniki:
Korzeń mniszka 100%.
Zalecany sposób użycia:
Odwar: 1 łyżkę korzeni zalać szklanką wody
Dołożyliśmy wszelkich starań, aby powyższe dane były poprawne, jednak nie gwarantujemy, że publikowane informacje nie zawierają błędów, które nie mogą jednak stanowić podstawy do jakichkolwiek roszczeń.