Młody jęczmień zawiera 25 razy więcej potasu, 37 razy więcej wapnia, ponad dwa razy więcej magnezu i pięć razy więcej żelaza niż zwykła pszenica. Ma w składzie witaminy C, E, B1, B2, B6, beta-karoten, kwas foliowy, potas, wapń, żelazo, magnez, mangan, cynk i krzem.
Ponadto jest bogaty w selen oraz zawiera błonnik.
Zastosowanie:
Młody jęczmień można stosować jako dodatek do wszelkiego rodzaju sałatek, napojów odżywczych typu smoothie, zup, itp.
Wartości odżywcze w 100g:
Wartość energetyczna | 1262 kJ/302 kcal |
Tłuszcz | 6,4 g |
Kwasy tłuszczowe nasycone Kwasy tłuszczowe nienasycone | 1,9 g 4,5 g |
Węglowodany | 12,2 g |
Cukry | 0 g |
Błonnik | 39,3 g |
Białko | 29,6 g |
Sól | 1,4 g |