Miód wrzosowy to najszlachetniejszy z miodów nektarowych, przez wielu uznawany za niepodważalnie najlepszy ze wszystkich gatunków. Miód wrzosowy pozyskuje się z nektaru wrzosu zwyczajnego (Calluna Vulgaris L.). Jest to miód późny, zbierany w okresie kwitnienia wrzosów i krótko po nim – od lipca do października.
Miód wrzosowy, w odróżnieniu od wszystkich innych gatunków, cechuje galaretowata konsystencja. Miód ten krystalizuje w różnym stopniu i czasie. Krupiec jest drobnoziarnisty i mazisty, ma masłowatą, łatwo smarowną konsystencję.
Świeżo wybrany, płynny miód wrzosowy ma zabarwienie ciemnobursztynowe z czerwonawym refleksem. Z kolei krupiec jest odrobinę jaśniejszy, może przybrać barwę brunatno-bursztynową. Zapach jest niezwykle silny i bardzo przyjemny. Wyraźnie wyczuwalny jest aromat kwiatów wrzosu. Smak miodu wrzosowego jest przyjemny, mało słodki, cierpki, lekko gorzkawy.