Miód spadziowy 950 g z polskiej pasieki z wieloletnimi tradycjami
ŚWIEŻY O NAJWYŻSZEJ JAKOŚCI !!!
Miód spadziowy powstaje ze spadzi, czyli soku niektórych drzew. To lepka, słodka wydzielina występująca głównie latem w postaci kropelek na drzewach, wydzielana przez mszyce i czerwce wysysające soki z młodych pędów i liści. Najczęściej jest to: świerk, jodła, sosna, modrzew, klon, dąb, brzoza, buk, wierzba, głóg.
Zawiera 9 razy więcej biopierwiastków niż miody nektarowe!
W tym miodzie występuje cukier spadziowy – melicytoza, oraz dużo dekstryn, związków azotowych i mikroelementów.
Jako jedyny zawiera w sobie srebro, cynę, molibden i wanad. W porównaniu z miodami nektarowymi ma dwukrotnie więcej białek, aminokwasów i enzymów, a także występują w nim niewielkie ilości witaminy A, B2, B6, C, PP i K.
Ma delikatny smak i żywiczny lub lekko korzenny aromat. Krystalizuje się z trudem i nierównomiernie, tworząc drobne grudki.
Ze wszystkich miodów ma najwięcej wartości odżywczych.
Stosowanie:
Miód należy stosować regularnie. Można spożywać go z pieczywem, dodawać do ciepłej herbaty, mleka, soków warzywnych i owocowych oraz różnych potraw i ciast.
Pamiętać trzeba, że podgrzanie go do temperatury wyższej, niż 45-50 stopni C niszczy lub dezaktywuje jego czynne biologiczne związki.