Miód Manuka 100+
Charakteryzuje się zawartością metyloglioksalu na poziomie przekraczającym 100 mg/ kg.
Pod nazwą metyloglioksal (w skrócie MGO) kryje się substancja, która jest naturalnym antybiotykiem, hamującym wzrost oraz rozwój bakterii, grzybów i wirusów.
Wysokie stężenie MGO dostępne jest wyłącznie w miodach Manuka.
Im wyższy poziom MGO -tym silniejsze oddziaływanie miodu na nasz organizm.
Oryginalny Miód Manuka pochodzi z Nowej Zelandii.
Ma wyjątkowy smak, kolor i aromat. Pod tym względem odbiega on znacznie od naszych rodzimych produktów – ma znacznie intensywniejszy smak (niekiedy z nutą goryczy czy ziemistości).
Zastosowanie:
Dzienne spożycie rekomendowane jest na poziomie 2-3 łyżeczek.
Można stosować w surowej postaci lub jako dodatek do potraw lub napojów.
Nie zaleca się dodawania miodu do gorących dań ani napojów, ponieważ traci on swoje cenne właściwości.
Przeciwskazania:
Na miód Manuka muszą uważać diabetycy oraz alergicy.
Nie jest polecany dla dzieci do 12 miesiąca życia.
Sposób przechowywania:
Miód Manuka należy przechowywać w temperaturze pokojowej.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA | W 100 GRAM | W 15 GRAM |
Wartość energetyczna | 1360 kJ/325 kcal | 204 kJ/49 kcal |
Tłuszcz | 0 g | 0 g |
w tym kwasy nasycone | 0 g | 0 g |
Węglowodany | 79,6 g | 12,0 g |
w tym cukry | 78,1 g | 11,7 g |
Białko | 0,1 g | 0,36 g |
Sól | 2,4 mg | 0,36 mg |
Methylglyoxal | >10 mg | >1,5 mg |