Mąka sorgo, pozyskiwana z ziaren rośliny o tej samej nazwie, jest produktem delikatnej konsystencji i idealnie nadaje się do zagęszczania, panierowania, pieczenia ciasteczek, ciast i jako dodatek do pieczywa. Posiada łagodny, lekko słodki smak. Sorgo jest gatunkiem rośliny z rodziny traw, popularnie uprawianym na całym świecie, zwłaszcza w obszarach o suchym klimacie, takich jak Afryka, Indie, Ameryka Środkowa i Południowa oraz Stany Zjednoczone.
Mąka sorgo jest bezglutenowa, co czyni ją atrakcyjną alternatywą dla osób z nietolerancją glutenu lub celiakią. Do tego jest bogata w błonnik oraz przeciwutleniacze - stanowi świetny zamiennik mąki pszennej.
Składniki: mąka z sorgo* (*certyfikowany składnik ekologiczny)
Wartości odżywcze w 100g:
Wartość energetyczna: 1529 kJ/360 kcal
Tłuszcz: 2,0 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,2 g
Węglowodany: 77 g
w tym cukry: 0,9 g
Błonnik: 1,0 g
Białko: 8,8 g
Sól: 0 g
Informacja o alergenach: może zawierać nasiona sezamu.
Zalecane warunki przechowywania: przechowywać w suchym miejscu w temperaturze do 25˚C.