Mąka migdałowa powstaje podczas procesu mielenia blanszowanych, nieprażonych nasion migdałowca. Od ogólnodostępnych mąk wyróżnia ją kremowa barwa.
Charakteryzuje się niską zawartością węglowodanów. Posiada niski indeks glikemiczny, dzięki czemu po spożyciu mąki poziom cukru we krwi powoli rośnie i powoli spada.
Zawiera witaminę E, grupę związków rozpuszczalnych w tłuszczach, które działają jako przeciwutleniacze w organizmie oraz magnez. Jest źródłem jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz żelaza i wapnia. Zawiera także witaminy: A, B1, B2, B6, B9.
Mąka migdałowa:
niskokaloryczna
ma niską zawartość cukru,
cenne źródło białka,
bogata w pierwiastki śladowe, cenne minerały i witaminy,
ze względu na zawartość błonnika jest sycąca,
ma niepowtarzalny smak i aromat,
posiada wszechstronne zastosowanie.
Zastosowanie:
doskonale nadaje się do wszelkiego rodzaju wypieków “na słodko” jak ciastka, ciasteczka, naleśniki, makaroniki czy racuchy,
do przygotowywania deserów, koktajli, płatków śniadaniowych (można ją spożywać na surowo),
zamiast bułki tartej do panierowania mięs, takich jak ryby, kurczaki i wołowina,
jako składnik mieszanki do wypieku chleba,
do zagęszczania sosów i zup.
Wartości odżywcze w 100g:
Wartość energetyczna: 2519 kJ/600 kcal* Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8 400 kJ/2 000 kcal).
Składniki:
100% mąka migdałowa
Sposób przechowywania:
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Informacja o alergenach:
Produkt może zawierać sezam i różne orzechy.