Opis
Yerba mate Kraus Organica
Argentyńska yerba mate o doskonale zbalansowanym smaku, która powstaje w wyniku unikalnego procesu suszenia polegającym na pośrednim ogrzewaniu przez ciepłe powietrze. W ten sposób uzyskuje się yerbę wolną od dymu, o naprawdę gładkim smaku i przyjemnym aromacie. Dzięki przyjemnemu, roślinnemu smakowi będzie odpowiednia także dla początkujących. Intensywnie pobudza, ta yerba polecana jest zatem do picia raczej w ciągu dnia, niż wieczorem.
Produkt posiada również znak Fair Trade (oznacza to, że w zakładzie wprowadzono normy regulujące wiek pracowników, czas ich pracy oraz godziwe wynagrodzenie). Przy jej produkcji stosowano tylko naturalne zabiegi, oparte na zasadach ekologii.
Yerba mate Kraus to w 100% naturalny produkt, bez pestycydów, fungicydów i herbicydów. Ponadto posiada Międzynarodowy Certyfikat Jakości OIA oraz certyfikat koszerności.
Sposób parzenia:
Przygotowanie yerby jest otoczone rytuałem. Wszystko po to, aby wydobyć z niej wspaniały smak oraz fantastyczne właściwości. Tradycyjnie parzy się ja w naczyniu nazywanym calabazą.
Należy wypełnić je suszem od 1/4 do 3/4 objętości a następnie zalać wodą o temperaturze ok. 75 stopni Celsjusza. Ilość suszu użytego do zaparzenia jest zależne od naszych preferencji dot. intensywności smaku.
Zaparzanie yerby wrzątkiem pozbawia ją większości wartości odżywczych.
Gotowy napar najlepiej pić za pomocą metalowej rurki, zwanej bombillą. Każde kolejne zaparzenie yerby uwalnia inny smak oraz odmienne właściwości.
Dołożyliśmy wszelkich starań, aby powyższe dane były poprawne, jednak nie gwarantujemy, że publikowane informacje nie zawierają błędów, które nie mogą jednak stanowić podstawy do jakichkolwiek roszczeń.