Opis
Mąka kokosowa jest naturalnym źródłem błonnika, w dodatku nie zawiera glutenu. Nadaje się do do pieczenia, przygotowania deserów, może również być użyta jako posypka do lodów ,do sałatek, a także jako panierka. Można ją łączyć z kawą, kakao lub świeżo wyciśniętym sokiem. Doskonale zastępuje zwykłą mąkę w takich potrawach jak np. naleśniki.
Przepis na naleśniki bananowe z mąką kokosową:
2 bardzo dojrzałe banany
3 jajka
2 łyżki mąki kokosowej
2 łyżki miodu
pół łyżeczki cynamonu
olej kokosowy do smażenia od Vitafarm
Rozgnieć banany widelcem i wymieszaj z jajkami. Dodaj wszystkie pozostałe składniki, dobrze wymieszaj i odstaw na 5 minut. Formuj małe naleśniki na patelni i smaż na oleju kokosowym na małym ogniu.
Sposób przechowywania: przechowywać w oryginalnym, szczelnie zamkniętym opakowaniu, w suchym i chłodnym miejscu.
Tabela wartości odżywczych w 100g.
Wartość energetyczna | 1965 kJ/464 kcal |
Tłuszcz | 19,9 g |
w tym: | |
kwasy tłuszczowe nasycone | 18,1 g |
kwasy tłuszczowe jednonienasycone | 1,2 g |
kwasy tłuszczowe wielonienasycone | 0,6 g |
Węglowodany | 55,2 g |
- w tym cukry | 5,5 g |
Błonnik | 9,8 g |
Białko | 15,9 g |
Sól | 0,5 g |
*Referencyjna wartość do spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (2000 kcal/8400 kJ).
Dołożyliśmy wszelkich starań, aby powyższe dane były poprawne, jednak nie gwarantujemy, że publikowane informacje nie zawierają błędów, które nie mogą jednak stanowić podstawy do jakichkolwiek roszczeń.