Kminek zwyczajny (Carum carvi) to jedna z najstarszych przypraw używanych w kuchni europejskiej, znana już w starożytnym Egipcie. Roślina ta swoim wyglądem przypomina koper ogrodowy, jednak jej największym skarbem są brązowe, sierpowato wygięte nasiona – bogate w olejki eteryczne, flawonoidy oraz substancje o właściwościach wspomagających trawienie.
Charakteryzuje się intensywnym, korzennym aromatem i lekko gorzkawym, piekącym smakiem. To właśnie dzięki tym cechom kminek nie tylko wzbogaca smak potraw, ale też działa korzystnie na układ pokarmowy – łagodzi wzdęcia, zapobiega skurczom jelit i wspiera trawienie tłustych i ciężkich dań.
Kminek w ziarnach to przyprawa o szerokim zastosowaniu kulinarnym. Najczęściej dodaje się go do:
dań ciężkostrawnych – potraw z kapusty, dań z roślin strączkowych (groch, fasola, soczewica), tłustych mięs,
zup – grochówki, kapuśniaku, krupniku, zupy grzybowej,
domowego pieczywa – chleba, bułek, pasztecików, paluchów chlebowych,
kiszonek i marynat – szczególnie kapusty kiszonej, ogórków i buraków,
potraw ziemniaczanych – jak placki ziemniaczane, pyzy, kluski.
Kminek doskonale komponuje się z czosnkiem, majerankiem, tymiankiem i kolendrą. Warto go mieć w swojej kuchni nie tylko dla smaku, ale także ze względu na jego naturalne, prozdrowotne właściwości. Szczególnie polecany w kuchni tradycyjnej i regionalnej.
Skład: 100% kminek ziarno
Informacja o alergenach: Produkt może zawierać: zboża zawierające gluten, seler, gorczycę, nasiona sezamu, orzeszki ziemne oraz orzechy.
Sposób przechowywania: Produkt należy przechowywać w suchym i zaciemnionym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.