Kakao było cenione już przez ludy starożytne, które uważały jego ziarna za bardziej wartościowe niż złoto. Mielone ziarna kakao są obecnie używane do produkcji napoju, który jest przyjemny, relaksujący i poprawiający nastrój. Powszechnie wykorzystuje się je również do zdrowych wypieków i jako dodatek do koktajli.
Kakao alkalizowane (odkwaszone) jest ciemniejsze, słodsze i bardziej delikatne niż tradycyjne.
✅ Podczas mielenia, ziarna kakao są poddawane specjalnej obróbce, dzięki której uzyskują neutralne pH (7-8) - bez takiej obróbki, pH byłoby lekko kwaśne.
✅ Posiada intensywniejszy smak.
✅ Ma niższą wartość kaloryczną niż standardowe kakao.
✅ Zawartość tłuszczu: 10-12%.
✅ Dzięki słodszemu smakowi, nie trzeba zwiększać dodawanej ilości cukru do potraw i wypieków.
✅ Kakao alkalizowane w proszku posłużyć może do przygotowania ciepłego napoju z mlekiem, a także z jego zamiennikami. Wsyp 1-2 łyżeczki do kubka, a następnie wymieszaj je z niewielką ilością gorącego płynu i dolej resztę. Można dosłodzić miodem lub syropem z agawy.
Wartość odżywcza w 100g:
Wartość energetyczna: 1242 kJ/ 299 kcal
Tłuszcz: 11 g,
- w tym węglowodany nasycone: 6,9 g,
Węglowodany: 16 g,
- w tym cukry: 0,6 g,
Błonnik: 32 g,
Białko: 18 g,
Sól: 0,05g.
Skład: 100% kakao alkalizowane 10-12%
Informacja alergenna: produkt może zawierać zboża zawierające gluten, seler, gorczycę, nasiona sezamu, orzeszki ziemne oraz orzechy.
Sposób przechowywania: produkt należy przechowywać w suchym i zaciemnionym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.