Wysuszony kwiat jaśminu ma w sobie więcej słodyczy i łagodności.
Roślina ta znana jest przede wszystkim z oszałamiającego zapachu, uwielbianego przez kreatorów perfum i wielbicielki zmysłowych zapachów.
Jest cenionym dodatkiem do chińskich i japońskich herbat. Można przygotować z niego również kojący i odprężający napar bez innych ziół.
Wyjątkowość kwiatów jaśminu wiąże się z tym, że napar można przygotowywać nie tylko na wodzie, ale również na mleku.
Warto także wypróbować kwiat jaśminu jako jadalną dekorację do deserów i innych potraw.
Oczywiście kiedy szukamy sposobu na relaks, pomoże także wsypanie garści suszonych kwiatków do gorącej kąpieli.
Zarówno w tej postaci jak i jako herbatka jaśmin był dawniej sposobem kobiet na radzenie sobie ze stresami codziennego dnia i zmęczeniem.
Oto niektóre z licznych korzyści, jakich dostarczy on naszemu organizmowi: