Inulina jest naturalnym cukrem należącym do grupy fruktanów. Wyglądem przypomina mąkę ziemniaczaną, jednak zdecydowanie lepiej rozpuszcza się w wodzie.
Inulina korzystnie wpływa na zwiększenie przyswajalności wapnia, żelaza, magnezu, miedzi, cynku oraz fosforu.
✅ WARTOŚCI ODŻYWCZE W 100g
*Referencyjna wartość do spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (2000 kcal / 8400 kJ)
✅ SKŁADNIKI
100% inulina z cykorii
✅ SPOSÓB UŻYCIA
Stosować jako zagęstnik do zup i sosów, jako dodatek do ciast, pieczywa i naleśników. Podczas gotowania w wodzie przyjmuje postać galaretki, można ją więc wykorzystać wszędzie tam, gdzie potrzebna jest skrobia, żelatyna czy mąka. Zalecane dzienne spożycie inuliny wynosi 15-20g, co jest równoznaczne z 3-4 łyżeczkami. Należy rozpocząć stosowanie produktu od 1 łyżeczki dziennie, stopniowo zwiększając dawkę.
✅ SPOSÓB PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu w suchym i zacienionym miejscu.
✅ INFORMACJA O ALERGENACH
Produkt może zawierać sezam, różne orzechy oraz zboża zawierające gluten.