Hibiskus to cenne źródło naturalnej witaminy C oraz wapnia, witamin i soli mineralnych. Kwiaty hibiskusa zawierają śluzy o właściwościach powlekających (ochronnych) błony śluzowe dróg oddechowych. Roślina łagodzi dyskomfort wywołany „drapaniem” i suchością w gardle w infekcjach oraz działa antyoksydacyjnie, zmniejszając nasilenie stresu oksydacyjnego.
Zastosowanie:
Ma działanie wykrztuśne i jest pomocna w zaburzeniach łaknienia i niestrawności. Gasi pragnienie w gorączce oraz idealnie orzeźwia. Stanowi ceniony składnik herbatek owocowych, którym nadaje intensywny rubinowy kolor i kwaskowato-winny smak.
Ważne informacje:
Hibiskusa nie powinny zbyt często spożywać osoby z niskim ciśnieniem. Niektóre badania wskazują też, że regularne picie naparu z hibiskusa może wpływać na poziom estrogenów, dlatego kobiety w trakcie terapii hormonalnej powinny przyjmowanie hibiskusa omówić z lekarzem.