Opis
Hibiskus to cenne źródło naturalnej witaminy C oraz wapnia, witamin i soli mineralnych. Kwiaty hibiskusa zawierają śluzy o właściwościach powlekających (ochronnych) błony śluzowe dróg oddechowych. Roślina łagodzi dyskomfort wywołany „drapaniem” i suchością w gardle w infekcjach oraz działa antyoksydacyjnie, zmniejszając nasilenie stresu oksydacyjnego.
Zastosowanie:
Kulinaria - kwiaty hibiskusa często są używane do produkcji herbat i napojów. Są one bogate w witaminę C i antyoksydanty. Stanowią ceniony składnik herbatek owocowych, którym nadaje intensywny rubinowy kolor i kwaskowato-winny smak.
Medycyna - kwiaty hibiskusa mają właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne. Wykorzystywane są jako pomoc w leczeniu chorób dróg moczowych, a także układu trawiennego. Gasi pragnienie w gorączce oraz idealnie orzeźwia.
Kosmetyka - hibiskus ma właściwości nawilżające, przeciwstarzeniowe i łagodzące. Stosowany jest do produkcji kremów, maseczek i szamponów.
Farby - kwiaty hibiskusa są używane do produkcji naturalnych farb.
Ozdoby - kwiaty hibiskusa są popularnym dodatkiem do bukietów kwiatowych i dekoracji wnętrz.
Sposób użycia:
1 łyżeczkę kwiatów wsypać do filiżanki i zalać gorącą wodą.
Składniki: 100% kwat hibiskusaSposób przechowywania:Przechowywać w suchym zaciemnonym miejscuDodatkowe informacje: Produkt może zawierać sezam i różne orzechy. Hibiskusa nie powinny zbyt często spożywać osoby z niskim ciśnieniem. Niektóre badania wskazują też, że regularne picie naparu z hibiskusa może wpływać na poziom estrogenów, dlatego kobiety w trakcie terapii hormonalnej powinny przyjmowanie hibiskusa omówić z lekarzem.
Dołożyliśmy wszelkich starań, aby powyższe dane były poprawne, jednak nie gwarantujemy, że publikowane informacje nie zawierają błędów, które nie mogą jednak stanowić podstawy do jakichkolwiek roszczeń.