Guarana (Paullinia cupana) – wiecznie zielone pnącze o dużych, pierzastych liściach i pomarańczowo-czerwonych owocach. Spotykane jest ono w północnych rejonach dorzecza Amazonki, w Brazylii, Kolumbii i Wenezueli. Nasiona guarany zawierają od 4-8% kofeiny – czyli najwięcej w porównaniu do innych, poznanych roślin. Obok kofeiny znajdziemy w nasionach teobrominę oraz teofilinę. Nazwa guarana pochodzi od plemienia Guaranów, którzy setki lat temu spożywali ją przed długimi polowaniami lub trakcie intensywnego wysiłku. To wspaniały zamiennik kawy, działający dłużej i mniej intensywnie. Zwiększa wydolność fizyczną i psychiczną, pomaga wyciszyć myśli i osiągnąć większe skupienie w pracy. Warto wypróbować guaranę, kiedy czujemy potrzebę dodatkowego zastrzyku energii. Nasiona należy zmielić, a następnie spożywać wraz z wodą, mlekiem, sokiem lub koktajlem.
Właściwości:
- Dodaje energii do działania. Pobudza ciało i umysł.
- Podnosi zdolność uwagi i koncentracji.
- Zwiększa wydolność fizyczną.
Stosowanie:
Zmieloną guaranę, można dodawać np. do wody, soku lub koktajlu. Dzienna porcja to ok 5 g.
Składniki:
100% guarana( Paullinia cupana).