Gotu kola (Centella asiatica) – znana również pod nazwą wąkrota azjatycka, jest to wieloletnia roślina aromatyczna z rodziny selerowatych, o wachlarzowatych liściach. Naturalnie występuje na podmokłych lub wilgotnych terenach klimatu tropikalnego i subtropikalnego. W celach zielarskich wykorzystywane jest ziele wąkroty. Gotu kola zawiera w swoim składzie szereg substancji triterpenowych, odpowiedzialnych za pozytywny wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Poza nimi w wąkrocie obecne są również takie składniki, jak: flawonoidy, sterole roślinne czy olejki eteryczne. Roślina ta jest ceniona i stosowana w indyjskiej i chińskiej medycynie tradycyjnej od niepamiętnych czasów. Wierzono, że spowalnia procesy starzenia, uspokaja umysł, wprowadzając go w stan zwiększonej uważności. Dzisiaj wiadomo, że napary z gotu kola usprawniają procesy poznawcze, takie jak pamięć czy koncentracja, a także wykazują działanie adaptogenne. Dlatego śmiało można polecić ją studentom w okresach intensywnej nauki, a także osobom wykonującym różnego rodzaju prace umysłowe.
Właściwości prozdrowotne:
Wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.
Korzystnie wpływa na pamięć i koncentrację.
Wykazuje pozytywny wpływ na układ krążenia.
Składniki:
Ziele gotu kola 100%.
Ziele gotu kola pozyskiwane jest z naturalnych obszarów u podnóża Himalajów.
Zalecany sposób użycia:
Napar: 1-2 łyżeczki ziela zalać szklanką wrzącej wody, parzyć pod przykryciem 20 minut.
Wypijać 1-2 razy dziennie po szklance naparu, rano i w południe.
Sposób przechowywania:
Przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci!
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Chronić przed bezpośrednim światłem słonecznym.
Przeciwwskazania:
Nie należy stosować w okresie ciąży i laktacji.
Nie zaleca się stosowania ziela wieczorem, gdyż może utrudnić zasypianie.