Głóg jednoszyjkowy (Crataegus monogyna) to krzew ozdobny z liśćmi o kilku klapach i jaskrawoczerwonymi owocami, pochodzący z terenów Europy, Bliskiego Wschodu i Północnej Afryki, obecnie występujący na wielu kontynentach. Wykorzystuje się zarówno owoce, jak i kwiaty tej rośliny ze względu na ich bogactwo w bioaktywne składniki. Owoc głogu jest źródłem flawonoidów, antocyjanów, olejków eterycznych, a także witaminy C, fitosteroli, glikozydów, garbników i kwasów organicznych.
Głóg jest ceniony za swoje prozdrowotne właściwości i stanowi kluczowy element dla osób dbających o układ krążenia z wykorzystaniem naturalnych metod. Z owoców tej rośliny można przygotować różnorodne produkty takie jak dżemy, herbatki, nalewki, które nie tylko wspierają serce i układ krwionośny, ale również pomagają zmniejszać stres i delikatnie relaksują.
✅ sprzyja prawidłowej pracy serca
✅ pomaga utrzymać odpowiedni poziom ciśnienia
✅ wzmacnia naczynia krwionośne
Skład: owoc głogu 100%
Sposób użycia: 1 łyżkę rozdrobnionych owoców zalać 1 szklanką wody, gotować 3-5 minut, odstawić na 30 minut pod przykryciem, przecedzić, można dodać do smaku miód. Pić 1-2 razy dziennie po 1 szklance.
Sposób przechowywania: Przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci! Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Chronić przed bezpośrednim światłem słonecznym.
Przeciwwskazania: nie należy stosować w okresie ciąży i laktacji.