Opis
Glistnik jaskółcze ziele (Chelidonium majus) – niewielka roślina należąca do rodziny makowatych, posiadająca żółte kwiaty oraz rozgałęzioną łodygę, z której wydziela się żółty, gęsty sok. Rośnie powszechnie w całej Europie, miejscami również w Azji i Ameryce Północnej. Surowcem zielarskim jest przed wszystkim ziele glistnika, w którym obecne są liczne alkaloidy izocholinowe, a także flawonoidy, saponiny, żywice, olejki eteryczne, aminy biogenne oraz szereg innych składników aktywnych. Glistnik nazywany był przez zielarzy „darem niebios” albo „liśćmi Pana Boga” ze względu na szerokie zastosowanie w medycynie tradycyjnej. Dawniej powszechnie wykorzystywany był do zwalczania brodawek skórnych. Współczesne badania potwierdzają, że odpowiednio użyty wykazuje wielokierunkowe, korzystne oddziaływanie na organizm:
- Pobudza wytwarzanie żółci oraz wydzielanie jej do dwunastnicy.
- Łagodzi napięcie mięśni gładkich i szkieletowych.
- Działa uspokajająco i ułatwia zasypianie.
- Wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego.
Składniki:
Ziele glistnika 100%.
Zalecany sposób użycia:
Napar: 1 łyżkę ziela zalać 1 szklanką wrzącej wody
Dołożyliśmy wszelkich starań, aby powyższe dane były poprawne, jednak nie gwarantujemy, że publikowane informacje nie zawierają błędów, które nie mogą jednak stanowić podstawy do jakichkolwiek roszczeń.