Garam masala, co dosłownie znaczy "gorąca mieszanka przypraw", to aromatyczna kompozycja korzennych składników, oddająca ducha indyjskiej kuchni. Jeśli cenisz potrawy pełne intensywnych smaków, ta naturalna i wyrazista przyprawa – słodka, a jednocześnie pikantna – z pewnością przypadnie Ci do gustu. Świetnie komponuje się z daniami mięsnymi, warzywami, zupami w stylu indyjskim, a nawet z niektórymi deserami.
Harmonia smaków zaklęta w tradycji
Garam masala wywodzi się z Indii – kraju kontrastów, duchowej głębi i niezwykłego piękna. Jej skład to efekt wieków tradycji i wiedzy na temat dobroczynnych właściwości roślin. W tej mieszance nie ma miejsca na przypadek – każdy składnik odgrywa określoną rolę, tworząc harmonijną całość.
Uniwersalna przyprawa o bogatym bukiecie smaków
Tradycyjna receptura garam masali łączy wiele nut smakowych – pikantnych, słodkich, lekko gorzkich, kwaśnych i odświeżających. Obecność przypraw korzennych i papryki sprawia, że działa rozgrzewająco i pobudza zmysły. To przyprawa idealna do:
klasycznych dań indyjskich i orientalnych
pulpetów, klopsów, zrazów i kotletów – zarówno mięsnych, jak i roślinnych
szaszłyków
zup inspirowanych kuchnią Azji
ostrych sosów i past do pieczywa
wytrawnych wypieków, np. chlebków, placków czy domowych krakersów
Nada Twoim daniom głębi i wyjątkowego charakteru
Wystarczy dodać garam masalę podczas gotowania lub do masy przed pieczeniem. W razie potrzeby dopraw potrawę według własnych upodobań. Dzięki swojej wszechstronności przyprawa ta świetnie uzupełni nie tylko dania mięsne, ale również wegetariańskie i wegańskie propozycje.
Składniki: kolendra, papryka ostra, papryka słodka, kmin rzymski, kukurydza, cynamon, imbir, liść laurowy, kardamon, kminek, gałka muszkatołowa, goździki, barwnik: ekstrat z papryki.