Muszkatołowiec korzenny to właśnie ta roślina daje owoce, której pestki znane są jako gałka muszkatołowa. Przyprawa ta znalazła zastosowanie nie tylko w kuchni, ale również w medycynie naturalnej.
Charakteryzuje się niezwykłym smakiem i aromatem. Nawet mała ilość mielonej gałki muszkatołowej wystarczy, aby nadać potrawie wyjątkowego charakteru. Poznaj zalety i właściwości jakie posiada gałka muszkatołowa mielona oraz dowiedz się jak jej używać aby wzbogacić smak potraw.
Zastosowania:
Mieloną gałkę muszkatołową można stosować zarówno do potraw słodkich, jak i ostrych. Produkt ten świetnie sprawdza się jako dodatek do ciast, puddingów, kremów oraz ciastek. Można go również z powodzeniem stosować do sufletów i sosów serowych.
Mielona gałka muszkatołowa świetnie współgra ze smakiem pomidorów, kurczakiem i czarną fasolką. Gałka muszkatołowa mielona jest również jedną z najpopularniejszych przypraw jeśli chodzi o przygotowywanie zup oraz sosów, a w szczególności sprawdzi się jako dodatek do sosu beszamelowego.
Sposób użycia:
Wystarczy tylko szczypta lub dwie, aby nadać potrawom odpowiedni smak i aromat. Mielona gałka muszkatołowa jest wygodna w użyciu, gdyż nie ma potrzeby ucierania na tarce pestek. Przyprawa została tak zapakowana, że gwarantuje zachowanie pełni walorów smakowych i zapachowych.
Jednocześnie należy pamiętać, że tak jak każdą przyprawę, gałkę muszkatołową w postaci mielonej trzeba przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, który zapewni wysoką jakość przyprawy przez długi czas i umożliwi gotowanie wyśmienitych potraw.
Wartości odżywcze w 100g
Wartość energetyczna 536 kcal / 2231 kJ
Tłuszcz 36,0g.
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 30,0g.
Węglowodany 45,0g.
w tym cukry 0,0g.
Błonnik 4,0g.
Białko 6,0g.
Sól 0,04g (wynika z naturalnie występującego sodu).