Ciecierzyca to wszechstronny składnik kuchenny o bogatym smaku i konsystencji. Bogata w białko roślinne, błonnik i składniki mineralne, ciecierzyca jest doskonałym wyborem dla wegan, wegetarian oraz osób na diecie bezglutenowej, wspierając zdrowy metabolizm i funkcjonowanie organizmu.
Można ją wykorzystać do przygotowania różnorodnych potraw, takich jak hummus, curry czy sałatki. Doskonale nadaje się jako składnik do wszelkich dań jednogarnkowych. Sprawdzi się także jako samodzielna przekąska.
✅SKŁADNIKI
ciecierzyca* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny)
✅SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
uprzednio namoczoną co najmniej 12 godzin i przepłukaną cieciorkę należy gotować w świeżej, nieosolonej wodzie ok. 60 min. Ciecierzycę solimy dopiero pod koniec gotowania.
✅WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100g
Wartość energetyczna - 1445kJ / 343kcal
Tłuszcz - 4,6g,
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,6g
Węglowodany - 45g,
w tym cukry - 11g
Błonnik - 17g
Białko - 22g
Sól - 0,06g
✅ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu