Berberys zwyczajny (Berberis vulgaris) – nazywany w Polsce kwaśnicą, to piękny, rozłożysty krzew kwitnący na żółto, wytwarzający charakterystyczne, czerwone owoce.
Rośnie dziko w całej Europie. Do celów zielarskich wykorzystywane są owoce, kora, korzenie i liście.
Suszone owoce berberysu są źródłem wielu cennych przeciwutleniaczy: antocyjanów, karotenoidów oraz witaminy C i E.
Medycyna ludowa od dawna docenia walory zdrowotne berberysu i zaleca napary z owoców w przypadku osłabionej odporności, dla poprawy funkcjonowania układu pokarmowego oraz dla wsparcia prawidłowego krążenia krwi.
W kuchni warto wypróbować owoce berberysu jako dodatek do owsianek, słodkich deserów lub ciast. Świetnie sprawdzają się także jako składnik domowych dżemów i marmolad.
Właściwości prozdrowotne:
Wspiera mechanizmy odpornościowe organizmu.
Korzystnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy.
Pomaga utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu i glukozy we krwi.
Skład:
Owoce berberysu 100%.
Zalecany sposób użycia:
Z suszonych owoców berberysu zaleca się przygotować napar, odwar lub nalewkę, można je również spożywać bezpośrednio lub jako dodatek.
Sposób przechowywania:
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Nie należy przekraczać zalecanej dziennej porcji.