Bazylia jest obowiązkową przyprawą w kuchni ze względu na swoje walory smakowe oraz prozdrowotne.
- poprawia smak i aromat potraw, ale również zwiększa wydzielanie soków trawiennych, przez co ułatwia przemianę materii, dlatego warto ją spożywać w przypadku niestrawności
- działa rozkurczowo i kojąco, niwelując nadmiar gazów z organizmu, i ułatwia przyswajanie niektórych składników odżywczych spożywanych produktów
- jest bogatym źródłem witamin A, C, B5 oraz składników mineralnych, tj. wapnia i magnezu
- prawdopodobnie posiada właściwości antydepresyjne, poprawia nastrój oraz dodaje energii do działania – nie jest to jednak działanie udowodnione badaniami
- dzięki właściwościom przeciwzapalnym można ją spożywać wspomagająco w przeziębieniach i grypie
- pomaga zwalczyć dolegliwości po zabiegach stomatologicznych i skutki migreny
- olejki aromatyczne z bazylii charakteryzują się działaniem uspokajającym i relaksującym, dlatego doniczki z tą rośliną znajdują się w wielu gabinetach terapeutycznych
- odwar z bazylii odstrasza komary i muszki, podobnie jak olejki zawarte w samej roślinie
Zastosowanie:
Stanowi doskonały dodatek do mięs, marynat, zup, sosów i sałatek. Najlepiej dodawać bazylię do potraw pod koniec gotowania.