Opis
Babka lancetowata (Plantago lanceolata) – to roślina o podłużnych, lancetowatych liściach i drobnych kwiatach zebranych w walcowate kłosy. Można spotkać ją dziko rosnącą na łąkach, pastwiskach i trawnikach w całej Europie i Azji. Surowcem zielarskim są przede wszystkim liście, zawierające takie składniki aktywne, jak: aukubina, flawonoidy, śluzy, pektyny, garbniki, kwasy organiczne oraz sole mineralne. Babka lancetowata była dobrze znana naszym prababkom. Już w czasach antycznych zaczęto interesować się jej zdrowotnymi właściwościami. Jej liście wykorzystywano do łagodzenia drobnych ran oraz stosowano w przypadku ugryzień przez insekty. Spożywano także herbatki z babki w celu złagodzenia chrypki oraz dla prawidłowego trawienia. Wiele z tych zastosowań sprawdza się i dziś. Babka lancetowata wspiera naturalną odporność, pomaga oczyścić drogi oddechowe i działa ochronnie na przewód pokarmowy. Ponadto warto zastosować ją zewnętrznie, gdy potrzebujemy ukoić podrażnione części ciała.
Właściwości prozdrowotne:
- Pomaga oczyścić drogi oddechowe.
- Działa łagodząco na błony śluzowe układu pokarmowego.
- Koi podrażnienia skóry i ugryzienia przez insekty.
Skład:
100% babka lancetowata liść cięty
Zalecany sposób użycia:
Odwar: 1 łyżkę suszu zalać szklanką wody
Dołożyliśmy wszelkich starań, aby powyższe dane były poprawne, jednak nie gwarantujemy, że publikowane informacje nie zawierają błędów, które nie mogą jednak stanowić podstawy do jakichkolwiek roszczeń.