Ceny
Ceny widoczne po zalogowaniu. ZALOGUJ SIĘ
Stan:
Oznaczenia
Kod EAN
5902273246046
Symbol
260
Opis
Pierwotnie występował na terenach Ameryki Środkowej, był uprawiany już przez Inków i Azteków, obecnie jest bardzo popularny niemalże na całym świecie .
Jest nazywany zbożem XXI w. NIE ZAWIERA GLUTENU!, bardzo pozytywnie wpływa na pracę całego organizmu. Amarantus wprowadzony do codziennej diety reguluje biosyntezę cholesterolu, zapobiega chorobom układu krążeniowego, regularnie stosowany zapobiega chorobom serca, działa pomocniczo w leczeniu miażdżycy, opóźnia procesy starzenia.
Amarantus jest bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, białka, skwalenu ( spowalniającego starzenie się komórek w organizmie), łatwo przyswajalnego żelaza, wapnia, magnezu, oraz witamin z grupy D, oraz A,E,C.

Sposób przyrządzania:
Amarantus jest doskonałym dodatkiem do chleba, mięs, słodkich wypieków i deserów

Przepis na słodkie cukierki z amarantusem
10 dkg masła lub margaryny
2 łyżki miodu
2 łyżki cukru
14 dkg czekolady gorzkiej
5-7 dkg poppingu amarantusa
10 dkg migdałów w płatkach ( można zamienić na rozdrobnione włoskie lub laskowe)
2 łyżki amaretto

    Tłuszcz z cukrem, miodem i 4 dkg czekolady wrzucić do rondelka i mieszać podgrzewać do uzyskania gęstej masy i zdjąć z ognia. Dodać orzechy ( można wcześniej je uprażyć na patelni). Następnie wsypać do masy i stopniowo dodawać amarantus. Masa powinna być gęsta. Foremkę wyłożyć folią aluminiową lub papierem do pieczenia i wyłożyć masę. Na wierzch wylać resztę stopionej czekolady z amaretto. Wstawić do lodówki na około 60 min. Po zastygnięciu należy pokroić na kwadraty o wymiarach 2cmx2cm.

Tabela wartości odżywczych w 100g.
Wartość energetyczna1552 kJ/371 kcal
Tłuszcz7 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone0 g
Węglowodany58,6 g
w tym cukry1,7 g
Błonnik6,7 g
Białko13,6 g
Sól0,01 g

*Referencyjna wartość do spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (2000 kcal/8400 kJ).

Dołożyliśmy wszelkich starań, aby powyższe dane były poprawne, jednak nie gwarantujemy, że publikowane informacje nie zawierają błędów, które nie mogą jednak stanowić podstawy do jakichkolwiek roszczeń.
© SolEx B2B